Köpenhamn

Från FrankHeller

Hoppa till: navigering, sök

Under univeristetsåren besökte Serner ofta Köpenhamn. Senare bosatte han sig där. Serner själv kommenterar Köpenhamn i På detta tidens smala näs:

Den stad, där jag trivdes minst, var den som de flesta älska högst, Köpenhamn. Jag hade fast bostad där, men jag bebodde den bara sporadiskt. Köpenhamn låg så nära Sverige och allt vad Sverige innebar för mig, att jag aldrig kunde bli känslan av detta grannskap kvitt. Det fanns tider då jag nästan led av agorafobi i den anledningen — äventyrarens yrke har sina skuggsidor!

Innehåll

Universitetsåren

I novellen Examensläsning skriver Serner:

Kandidaterna Klein, Lund och Bergius hade åtskilliga stamlokaler i Köpenhamn: Bristol, Phönix, Wivel, samt nattkaféerna Maxim, Thomas S. och Kistelaaget[1]

Boende

Serner flyttar först till Slagelsegade 3. Hans adress var från december 1915 Ahlefeldsgade 18A, 4 tr, Köpenhamn. Karta på krak.dk

I På detta tidens smala näs skriver Serner:

Den stad, där jag trivdes minst, var den som de flesta älska högst, Köpenhamn.
Ahlefeldsgade 18A, Köpenhamn. Bilden tagen med ryggen åt Ørstedsparken

Restauranger

Hotell

Material med Köpenhamnsaknytning

Rikard Hegels nattvandring

I öppningsscenen till Kejsarens gamla kläder ger sig en berusad Rikard Hegel ut på en nattvandring genom Köpenhamn som slutar med ett inbrott i Sung Chings hus.

"Det var på bodegan Quo vadis? det började." Bodegan ligger på Nybrogade (Karta). Därifrån går Hegel till Højbro Plads(Karta), och vidare norrut på Købmagergade (karta), varifrån han svänger han in på Skindergade (karta). Hegel säger: "Jag vred om ett hörn utan att reflektera över vad det var för nya gator jag kom in på." På denna gata ligger Sung Chings antikvitetsaffär; senare i boken avslöjas att det är Fiolstræde (karta). Hegel irrar vidare och kommer fram till "huvudgatan" och går norrut över Rådhusplatsen mot Sankt Jørgens Sø. Han korsar denna sjö på "järnbron snett emot Sjöpaviljongen". Søpavillonen finns än i dag, men järnbron finns inte mer. Kampmannsgade (karta) är det bästa alternativet idag. Sedan tar troligen Hegel Svineryggen, en gångstig på norra stranden, och "en lurvig buse kravlade uppför sluttningen till gångstigen". Rikard Hegel och busen går vidare upp för Gammel Kongevej (karta), men viker antagligen av söder ut, och kommer slutligen fram till Sung Chings hus. Detta hus visar sig senare ligga på Kung Hans' Allé, men någon sådan gata finns inte. Sung Chings anvisning är att "Den ligger på vägen till slottet på höjden utanför staden, åttahundra steg innan detta." Om man går 800 steg från grindarna till Frederikbergs Have nedför Om man går 800 steg från Frederikbergs slott ned för Roskildevej och Vesterbrogade in mot centrum, så kommer man till Frydendalsvej eller Kochsvej (Filip Collin säger att han tog av till vänster på vägen från slottet). Andra alternativ till Kung Hans' Allé är Schlegels Allé karta (rimmar på Hegels Allé!) som ligger lite närmare slottet. Ett annat alternativ är Asmussens Allé (karta) som böjer av i en halvbåge; Filip Collin säger ju att Kung Hans' Allé "böjde plötsligt av i en halvbåge. Och just i kröken av denna halvbåge låg ett hus".

Externa länkar

Referenser

  1. Examensläsning, Polis! Polis! sid 172
Personliga verktyg